maandag 18 mei 2015

Een update vanuit de sneltrein naar China!

Hier volgt weer even een berichtje uit de adoptietrein! Uit onze omgeving merken we dat iedereen best wel benieuwd is hoe het nu verder gaat dus vandaar even een update over wat er in de tussentijd allemaal gebeurd is en wat er nog staat te gebeuren.

Afgelopen 13 april kregen wij dus het voorstel van ons kleine manneke Bo Wen. Superfijn om al die felicitaties te ontvangen en het volop te kunnen vieren! Zoals gezegd ging de Chinese vlag uit en kon Frank dan eindelijk ook eens trakteren omdat hij grote broer werd. Inmiddels zijn we helemaal gewend aan “Bo” in plaats van de werktitel “Ding” alhoewel Frank zich nog heel af en toe vergist.

Bij het voorstel was, door een verkeerde vertaling, niet helemaal duidelijk of Bo ook iets aan zijn vingertjes had. Inmiddels hebben we recente foto’s en antwoord op onze vragen gekregen. Hij heeft dus gewoon 10 vingers (maar met minder vingers was hij ook onze zoon geworden). Maar daarom kregen we dus extra foto’s en zelfs een filmpje. Waarschijnlijk omdat men wilde aantonen dat hij ondanks zijn klompvoetje gewoon kan lopen. Hoe bijzonder is het om de eerste bewegende beelden van je kind te zien! Aan het einde van het hele korte filmpje  kijkt hij recht in de camera van heel dichtbij en dan voelt het heel dichtbij, dit is onze jongen!

Inmiddels hebben we ons aangemeld bij een facebookpagina van de Nederlandse Vereniging van Ouders van Kinderen met klompvoetjes. Ja, dat bestaat. Met zo’n lotgenotenpagina heb je meteen een uitgebreide bron van informatie te pakken. Na enig leeswerk was ons al snel duidelijk welke arts in Nederland de absolute “klompvoetenfluisteraar” is dus daar hebben we inmiddels contact mee opgenomen. Hij heeft ook veel ervaring met adoptiekinderen en het corrigeren van voetjes op iets latere leeftijd. In Nederland begint men meteen in de eerste weken na de geboorte namelijk al met behandelen. Zodra Bo thuis is kunnen we een afspraak met hem maken om een plan van aanpak op te stellen. Deze beste man zit helaas in Veldhoven  (wat vet ver weg is, maar niet zo ver als China)maar gelukkig heeft hij een goeie band met het UMCG en kan daarna dus zoveel mogelijk in Groningen gebeuren.

Intussen zijn we ook met allerlei andere voorbereidingen bezig. Zo is bijvoorbeeld de roze studeerkamer inmiddels omgetoverd tot een slaapkamertje in het thema “wereldburger” met een heel cool kompas op het plafond (althans wij vinden het heel mooi), een grote kaart van China, muurstickers van vliegtuigen enzovoorts. Frank heeft al zijn boekjes gesorteerd en bepaald voor welke hij te oud was en die dus wel op Bo’s kamer konden staan. Omdat Franks kamer nog altijd in babykamerstijl was hebben we die ook maar eens even aan een re-styling onderworpen. Hij heeft nu een hele stoere astronautenkamer met planetenmuurstickers, een astronautdekbed en glow in de darksterren.

Vorige week kregen we de zogenaamde LOA, een officieel document uit China waarin wij ons officiele “ja” mochten ondertekenen en daarmee zijn we weer een stukje dichterbij. Volgende week hebben we een zogenaamde afreisbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst worden alle ins en outs van de reis en procedure daar uitgelegd en ontmoeten we ook de andere gezinnen die tegelijk met ons reizen. We weten nu ook dat de reis ergens in Juli zal gaan plaatsvinden. So far gaat de hele procedure echt heel voorspoedig, sinds we bij Wereldkinderen zijn aangekomen op deze “reis in adoptieland” gaat alles echt lekker snel!  Althans, snel voor adoptiebegrippen dan...

Dat het in Juli is komt prachtig uit want dan valt het sowieso in de zomervakantie en dat is qua school natuurlijk heel handig voor Frank. Voor hem begon het ook ineens heel echt te worden toen wij vertelden dat we over ongeveer 7 weken misschien al naar China gaan! We praten er dus ook veel over: hoe zal het gaan, zal Bo heel erg huilen bij de overdracht, hoe zullen we hem dan troosten, wat moeten we allemaal meenemen, waar gaan we allemaal naar toe, wat voor eten is er daar? Frank maakte zich ook nogal zorgen of de Chinese politie het wel goed vindt dat wij dan 2 kinderen hebben daar, want dat mag toch niet in China? Ik heb hem er herhaaldelijk van moeten verzekeren dat die regel voor buitenlanders echt niet geldt!

Er is mij ook al een aantal keer gevraagd hoe dat nou gaat, zo’n overdracht van het kindje. Nou misschien hebben sommigen van jullie de serie “met open armen” gevolgd. Daar in zit ook een aflevering over China. Als je er even op googled kun je nog het filmpje zien van hoe zo’n overdracht kan gaan. In China doen ze niet zo heel erg aan pedagogisch verantwoord rustig opbouwen van contact. Of eigenlijk gewoon helemaal niet. Het is meer van “alsjeblieft en veel geluk samen!”. Bij de eerste ontmoeting krijg je je nieuwe zoon of dochter meteen mee. Daarna moeten er nog allerlei formaliteiten geregeld worden maar je bent dus vanaf dat moment samen. Wel hebben we inmiddels een fotoboekje met Chinese teksten erbij opgestuurd met foto’s van ons, ons huis, zijn nieuwe speelgoed, de poes enzovoorts. Hiermee zullen de leidsters in zijn tehuis hem hopelijk gaan voorbereiden op wat er komen gaat.

Een rare gedachte dat ons mannetje op dit moment waarschijnlijk nog niet weet en ook eigenlijk nog niet kan bevatten hoe zijn leven gaat veranderen. En dan zijn er nog 2 mensen die ik graag zou willen vertellen dat het goed komt. Dat er nieuwe kansen zijn voor het jongetje dat ze kregen en waarvoor ze, waarschijnlijk gedwongen door omstandigheden, niet konden zorgen. Want ondanks dat we ze waarschijnlijk nooit zullen leren kennen maken zij altijd een deel uit van zijn leven en dus ook van het onze.

Met deze lap tekst is iedereen denk ik wel weer even bijgepraat, ons treintje rijdt nu met de snelheid van een intercity, wat zeg ik: van een hogesnelheidstrein verder!

  oftewel tot ziens!