dinsdag 13 mei 2014

We zijn los!


De  kop is er af!

Vandaag was het dan zover, het startschot, de kick off, de trein is gaan rijden met ons aan boord want jawel eindelijk was daar de eerste dag van de VIA! Voorbereiding Internationale Adoptie dus. En voorbereid word je hier in Nederland, als het om adoptie gaat, of je dat nu wil of niet.

Maar ik ervaar dat wel als positief, er wordt alles aan gedaan om een zo goed mogelijke toekomst te “garanderen”voor het adoptiekind maar ook voor de adoptiefouders. De kinderen waar het om gaat hebben tenslotte al genoeg onzekerheden in hun jonge leventje gekend. Zij verdienen het om ouders te krijgen die zich hebben voorbereid en ingelezen en waarbij gecheckt is of ze wel een beetje oké zijn in alle opzichten.

Maar goed, vandaag dus. Wij togen tegen elven naar Utrecht. Bijna hadden we Utrecht nooit bereikt door een onoplettend medeweggebruiker die ons een plekje in de vangrail had toebedacht maar dat ging gelukkig net goed. Je zit bij de VIA in een groep met 8 stellen. In ons geval waren wij de enigen die al ouders waren. Verder was de hele groep ongewenst kinderloos. Soms zijn er ook mensen die uit idealistische motieven voor adoptie kiezen maar in deze groep was dat dus bij niemand de primaire reden.

Bij deze eerste bijeenkomst moet je elkaar nog een beetje leren kennen natuurlijk en we kregen de opdracht om een ander stel te interviewen en dan daarna hun verhaal aan de rest van de groep te vertellen. Heel interessant om verhalen van andere stellen te horen en hun overwegingen en gedachten in het adoptieproces. Diverse voorkeuren voor landen kwamen voorbij maar er waren ook stellen die daar nog geen beslissing over hadden genomen. Sommigen twijfelen nog of adoptie op hun weg ligt en anderen waren er al helemaal over uit.

Qua onderwerp ging het  deze eerste ronde over het begin van alles: de biologische ouders. Wat zijn hun achtergronden en hoe komen ze er toe om hun kind af te staan. Heel divers natuurlijk. We bespraken ook hoe het is voor je kindje als je wel of niet weet wie je ouders zijn. Aangezien wij naar alle waarschijnlijkheid uit China gaan adopteren zal ons kindje waarschijnlijk niets tot weinig van zijn of haar ouders weten aangezien het bijna altijd om te vondeling gelegde kinderen gaat. Maar als je bijvoorbeeld uit Amerika adopteert dan kun je bij de overdracht de biologische moeder, en soms ook de vader, ontmoeten. Je kunt dan ook contact houden als zij dit tenminste ook willen. En zo heeft elk land z’n eigen specifieke omstandigheden.

De cursusbegeleidsters lieten ons ook een paar filmpjes zien van tehuizen uit verschillende landen. Je hart breekt gewoon als je ziet dat de verzorgsters daar zo goed en zo kwaad als het gaat enorm grote groepen kinderen badderen en eten geven, in deze filmpjes ging dat allemaal heel praktische en snel: hup een fles er in, jij bent al geweest, volgende! Hoe anders was dat voor Frank bijvoorbeeld, die bij elk flesje werd gekoesterd en geknuffeld, waar tegen gepraat werd en die er op kon vertrouwen dat aan al zijn behoeftes voldaan werd!  Heftig om te zien dus. Er was ook een stukje bij van een chinees tehuis waar je een paar schatjes voorbij zag gekomen met bijvoorbeeld een schisis of missende arm. Daar kijken wij natuurlijk met extra veel gevoel naar.

Vorige week werden we nog mooi bevestigd in onze keus voor China. Ik heb namelijk even gebeld met Wereldkinderen om te checken of wij echt aan alle kanten voldoen aan de eisen voor China. Wij dachten namelijk van wel maar je wilt natuurlijk niets over het hoofd zien. Gelukkig kon de voorlichtster die ik aan de lijn kreeg mij geruststellen. Met onze “kenmerken” zoals leeftijd, aantal jaren getrouwd, feit dat we al een kindje hebben, inkomen, gezondheid enzovoorts kwamen we prima in aanmerking voor China. Omdat we ook voor redelijk veel dingen open staan qua special needs en leeftijd van het kindje verwachte ze dat we tzt snel een voorstel zouden kunnen krijgen. Het voelde echt als een warm bad. Voor China worden veel oproepen gedaan voor adoptieouders en ze kunnen voor veel kindjes geen ouders vinden. Daardoor heb je ook echt het gevoel dat je iets kunt betekenen. Afgestaan zijn is een verdrietig gegeven en geadopteerd zijn naar het buitenland op zich ook. Het is de allerlaatste optie maar voor deze kinderen altijd een verbetering van hun situatie.

Veel mensen die we spreken over onze gezinsuitbreiding hebben niet echt een beeld bij special needs. Wie nieuwsgierig is naar wat dit nou inhoudt wil ik doorverwijzen met de volgende link:


Dit is een mooi onderdeel van een blog van een adoptiemoeder die in de adoptie ‘scene” wel wat bekender is vanwege een aantal boeken van haar hand. Op deze pagina staan verhaaltjes van ouders met adoptiekids met verschillende special needs. Sommige best heftig en andere wat minder. Wat je al dan niet heftig vindt is dan weer per persoon verschillend. Hoe dan ook heel informatief om te lezen en vooral mooi om te zien dat het toch vooral gewoon kinderen zijn.

Ik heb pas ook het boek “brief van een chinese moeder”gelezen van de schrijfster Xinran. Hierin worden uiteenlopende verhalen verteld van de chinese moeders en ook vaders die hun kindje te vondeling legden. Schrijnende verhalen vaak. Het boek laat vooral ook zien dat geen situatie hetzelfde is en dat niet alleen het 1-kindbeleid meespeelt. Ook knellende tradities, dwingende families en taboes omtrent ongetrouwd zwanger zijn of het krijgen van een kind met een gezondheidsprobleem kunnen een grote rol spelen.

Nou ja, om een lang verhaal kort te maken (kan niet meer Nynke, tis al lang): er valt een hoop te weten, te lezen en te leren. En dat zullen we de komende 4 cursusdagen gaan doen. De laatste is op 8 juli. Hopelijk kunnen we daarna vlot aan de slag met de raad voor de kinderbescherming  want ons kindje en brusje wacht op ons. Ik hoop dat ze hem of haar vandaag geknuffeld hebben en dat hij/zij nog even vol kan houden tot we er zijn!

 Groet,
Nynke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten