maandag 24 oktober 2016

liedjes, lopen en lachen...


Het werd wel weer eens tijd om te bloggen. Afgelopen maand waren zowel grote als kleine broer jarig en zij bereikten de respectabele leeftijden van 8 en 4. Wat ik altijd wel een grappig/apart idee vind: als onze allereerste medische poging was gelukt dan was dat kindje uitgerekend geweest omstreeks Bo zijn geboortedag, half september 2012.  Hij was dus eigenlijk toch wel onderweg al wisten we toen nog niet dat het in een andere buik was. Tegelijk met z’n verjaardag is dat ook meteen wel een klein beetje een weemoedig momentje: Wat zou zijn chinese moeder op deze dag voelen, weet ze dat hij goed terecht gekomen is? Zullen ze verdrietig zijn in deze tijd van het jaar? Dat kan bijna niet anders!

Bo denkt over al deze dingen nu nog niet zo veel na, al stippen we het wel regelmatig even aan. Ik zing vaak met hem een liedje van Elly Zuiderveld ( van Elly en Rikkert, normaal gesproken echt de meest kwezelige muziek mogelijk maar in dit geval ist anders!). Het refrein gaat als volgt:

Blij met jou, zo blij met jou

Je bent zo lief en apart,

Blij met jou, zo blij met jou,

Niet uit mijn buik maar wel in mijn hart, Blij met jou!



Zoek maar eens op YouTube, het is een lief liedje. Bo zingt dan meestal “blij met mij!”. Hij vindt het heel mooi en het is vaak een verzoeknummer om te zingen zeg maar! Sowieso is Bo een ware zanglijster, hij heeft vanalles op z’n repertoire en speelt graag kinderen voor kinderen af op youtube (joetoep). Klinkt erg grappig als die kleine smurf dat dan gaat meezingen! In de auto moet de radio ook vaak “haller”en dan mag ik vooral niet meezingen want dan kan hij zichzelf niet horen.



Maar om even terug te komen op zijn 4de verjaardag, dat was een leuke dag. We hadden voor hem onder andere een ninja-verkleedpak gekocht (www.lobbes.nl). Dat vond hij echt geweldig! Met dat pakje aan verandert hij ook a la minute in een echte ninja met bijbehorende geluiden en dodelijke blikken! Door zijn looks lijkt het ook gewoon best geloofwaardig, ware het niet dat hij nog maar 99 cm lang is. Maar de meter is in ieder geval in zicht! Hij wilde als verjaardagstaart een “Finding Dory-taart”. Of eigenlijk heb ik hem subtiel die kant op gemanoeuvreerd want ik heb gewoon veel materiaal voor zee-thema’s in mijn taartgereedschap, je moet wel een beetje praktisch blijven he!



Op 11 september was het nog prachtig weer dus we konden lekker buiten zitten op zijn verjaardag. Tot onze verrassing kon dat op Frank zijn verjaardag 2 week later nog een keer! Die werd al weer 8 en zit nu in groep 5 en hij koos voor een boomstamtaart, natuurliefhebber als het is. Hij lijkt echt al zo groot af en toe! Heeft nu ook alweer een enorme krater waar tot voor kort nog zo’n prachtig mooi klein melktandje zat…Echt, het gaat allemaal veel te snel! Hij gaat tegenwoordig ook al hardlopen met Patrick. Met een clubje van school hebben ze getraind voor de 4 mijl van Groningen. Onze kleine roadrunner was de jongste van school die meedeed maar ook de snelste met 35.33! Hij liep zelfs Patrick er uit op de laatste 500 meter. En nee dat was niet omdat die uit vaderlijke goedheid zijn zoon wilde laten winnen, hij kon gewoon niet meer sneller. De volgende uitdaging is de plantsoenloop in Groningen en dan volgt de groene 4 mijl in de Onlanden. Dus ze hebben wat om voor te trainen. Ook weer niet teveel want jonge kinderen moeten ook weer niet teveel en te lang lopen. Dat is niet goed voor die jonge beentjes.



Speaking of beentjes (leuk bruggetje!). Met Bo zijn beentje gaat het lekker! Er is eigenlijk niets wat echt niet kan met zijn prothese. Met zwemmen moet er wel een hoes omheen maar dat is geen ramp. Hij doet er verder alles mee: rennen, springen op de trampoline, koprollen, voetballen, stoeien enz. Soms is hij wel een gevaar voor de rest van de wereld met z’n keiharde voet want een onschuldig karatetrapje komt hard aan als je voet van kunststof is.  De afgelopen weken was hij nog gevaarlijker. Hij had/heeft namelijk 2 keiharde benen op het moment….

Wat is er dan mee aan de hand Nynke? Nou dat zal ik je vertellen. Vlak voor de herfstvakantie heeft hij een ongelukje gehad. Bij iemand achterop de fiets gezeten (nee, niet bij onszelf) zonder stoeltje en met zijn voet in de spaken gekomen. Helaas stak hij zijn “gewone” been er in. Dat was dan ook flink gekneusd en er zat een lelijke wond op. Helemaal dik en blauw. Bo huilt nooit lang en is altijd een enorme bikkel dus dat hij nu zo lang huilde was wel een teken dat het echt heel zeer deed. De huisarts stuurde ons door naar de eerste hulp. Gelukkig bleek op de foto’s dat het niet gebroken was. Maar bij zo’n zogenaamde spaakverwonding doen ze dus wel gips. Dat is maar goed ook want Bo is nou niet bepaald een stilzitterig type. Inmiddels zit het er bijna 2 week om en hopelijk mag het er woensdag af. Gelukkig deed het al vrij snel geen pijn meer en kan hij met het gips aardig goed lopen. Zwemhoes kwam meteen weer goed van pas maar dan met douchen (de prothese gaat dan altijd uit). Wat wel jammer was: zijn prothese is een stukje langer gemaakt (Bo was een paar centimeter gegroeid) en er zit een fonkelnieuwe voet aan. Maar dat hij nu weer wat mooier zou moeten kunnen lopen dat kunnen we dus nog niet zien.



Die nieuwe voet kwam omdat met het aanbrengen van een verlengstukje in de werkplaats van OIM er per ongeluk een scheur in de oude voet was geschoten…oeps! Nooit gedacht dat ik ooit de zin “sorry, er is een scheur in de voet van je zoon geschoten” zo rustig zou kunnen ontvangen! De voet werd dus even voor tijdelijk gelijmd (stinken die lijm, erger dan zweetvoeten!) en ondertussen was er een nieuwe in bestelling. Vonden wij stiekem niet zo erg want de oude voet was heel vies en niet meer schoon te krijgen. Er zaten ook al wat deukjes in, hij was een beetje afgeragd  zullen we maar zeggen. Nu met dichteschoenenperiode blijft deze vast langer mooi.



Dan heb ik nog niet eens verteld over een andere grote gebeurtenis: Bo zit nu op school! En het bevalt hem goed in groep 1. Hij dartelt lekker mee, is de allerkleinste van de klas en vertelt lekker helemaal niks! Als je vraagt hoe was het op school: Leuk! Wat heb je gedaan dan? Alles! Uiteraard ga ik dan diepere vragen stellen zoals “heb je dan in de bouwhoek gespeeld of een werkje gemaakt”(communicatiewetenschappen gestudeerd) maar ook dan krijg ik weinig mee van wat er zoal gebeurd in zijn schooldagen. Een heel verschil met spraakwaterval Frank. Gelukkig kun je bij de kleuters op het planbord een beetje zien wat hij zoal doet. Zijn favoriet is volgens mij de “kepjoeter” (computer)want dat hoor ik dan nog wel eens. Liedjes zingen is ook hier zijn ding want dat hoor ik thuis ook nog wel terug. Nou ja, hoe dan ook, hij vindt het leuk en gaat met plezier heen. Gelukkig komt hij ook weer blij naar buiten om in mijn armen te springen. Het is gewoon een lekker vrolijke Harry!



Niet dat hij nooit eens boos of vervelend is hoor. Ik ben regelmatig “niet zijn viend”! En als ik het heel bont maak (zeg maar de I-pad afpakken ofzo)dan word ik ook gewoon uit ons familieliedje gekickt. Dat gaat op de wijs van vader Jacob en we zingen dan: papa en mama (2x), Bo en Frank (2x), die blijven altijd samen, bij elkaar enz. Hij vervangt mij tekstueel dan gewoon doodleuk door iemand die wel doet wat hij wil. Wat dat betreft heeft hij wel ontzettend veel humor alhoewel hij het zelf misschien niet altijd zo bedoelen zal. Vandaag waren we in de supermarkt en daar waren handpoppen van Sint en Piet te koop. Die wou hij wel graag en hij kwam al met Sint op zijn hand aanlopen. Ik zei: “die kopen we nu niet maar je kunt het wel voor Sinterklaas vragen”. Zegt die slimmerik: “ja maar, dit IS Sinterklaas!”en toen liet hij de handpopsint zeggen “ja hoor, het mag wel!“. Compleet met zware stem, dan kom je toch niet meer bij!



Nou, tis al weer laat, tijd om deze lap tekst te posten!