dinsdag 4 november 2014

Een stempel op je kop!



Een stempel op gedrukt krijgen heeft meestal een hele negatieve klank. Zo niet in ons geval! Wij hebben namelijk het stempel  “OK” op ons voorhoofd gekregen! En wel van de raad voor de kinderbescherming die ons gekeurd heeft met het oog op ons voornemen een kindje met special need tot 60 maanden oud te adopteren! Ook wel fijn voor Frank dat we met terugwerkende kracht zijn goedgekeurd om ouders te worden!

Afgelopen vrijdag was het laatste gesprek met de raad. Of eigenlijk was het niet echt een gesprek. We konden namelijk het rapport inlezen dat de raadsmedewerker over ons geschreven heeft. Daarin werden al zijn bevindingen over ons uit de doeken gedaan met als eindconclusie dat we door hem geschikt zijn bevonden om te adopteren.  Yay!

We hebben geen print van het rapport gekregen en konden het dus alleen maar lezen. Maar het was dus heel positief, wij blijken hele aardige normale mensen te zijn, haha! Het hele epistel wordt ook uiteindelijk naar de Chinese autoriteiten opgestuurd dus je wilt er natuurlijk een beetje goed opstaan zodat ze onze lieve Ding ook aan ons toe willen vertrouwen!

 Meteen de volgende dag al kregen we een bevestiging dat het rapport is verstuurd naar het ministerie van justitie. Met dus als advies om ons verzoek goed te keuren. Naar alle waarschijnlijkheid hebben we dus binnenkort de zogenaamde beginseltoestemming op de mat liggen. Het ministerie stuurt ons rapport dan op ons verzoek door naar Wereldkinderen en dan kunnen we hopelijk snel op intake daar.
 Bij de intake wordt het voor mijn gevoel eindelijk een beetje concreet allemaal. Daar kunnen we dan bespreken wat onze zogenaamde “wensen en grenzen”zijn. Dan moeten er nog een hele bult kopietjes, formulieren, bewijzen, brieven, foto’s en nog iets van 100 andere dingen worden ingevuld en opgestuurd. Als dat zover is dan liggen je documenten in China zoals men dat noemt en dan ben je “adoptiezwanger”.

                                                       

Wereldkinderen gaat dan voor ons opletten of er op de vrijkomende lijsten met kinderen die ouders nodig hebben een kindje bij is wat nou net ons nodig zou kunnen hebben. Ik formuleer het zo omdat de insteek van Wereldkinderen (en volgens mij ook van de andere vergunninghouders (adoptiebureaus) in Nederland) is dat men ouders zoekt voor kinderen en niet andersom.  

Dus, mooi schot in de zaak kunnen we wel zeggen! Voor ons is het nu zaak om de laatste puntjes op de I te zetten voor wat betreft die wensen en grenzen. Dat hebben we al voor een heel stuk helder voor onszelf maar van sommige beperkingen en ziektes moeten we ons nog wat meer inlezen om daar goede keuzes in te maken. Wat kunnen we aan en waar zijn wij geschikte ouders voor? Wat kan Frank aan? Best rare keuzes want als we gewoon zwanger waren geworden (pff gewoon zwanger worden, dat is ZO 2008 ;-) ) dan heb je natuurlijk niks te kiezen, dan komt het zoals het komt en dan heb je daar maar mee te dealen.  Of je baby nou een hartoperatie nodig heeft, een beentje mist of een darmziekte heeft enzovoorts enzovoorts. 
 
Maar in dit geval is er dus wel wat te kiezen, je kunt zelf aangeven of je openstaat voor bijvoorbeeld missende of misvormde handen/voeten, een schisis, hepatitis, chronische ziektes en nog een lange lijst van andere medische achtergronden.  Deze kinderen bestaan al en hebben ouders nodig die gemotiveerd zijn om ze te steunen in hun beperking of ziekte en het omgaan daarmee.  Dus het is nog helemaal zo gek niet dat je daar van te voren over na moet denken en niet voor alles open hoeft te staan al voelt dat wel een beetje raar en oneerlijk.  Sowieso zijn alle kinderen die naar Nederland komen via adoptie, kinderen waarvan redelijkerwijs te verwachten valt dat zij later een zelfstandig leven kunnen leiden.  Dat is 1 van de regels die wettelijk zijn vastgelegd. Ook mag je niet een kind adopteren dat ouder is dan kinderen die al in je gezin zijn. 

De landen waar de kinderen vandaan komen stellen op hun beurt ook weer eisen aan de adoptie-ouders waarmee ze voor de kinderen een (in hun ogen) zo goed mogelijke toekomst hopen te bereiken.  Bijvoorbeeld dat je BMI niet hoger mag zijn dan 30 (Nigeria), dat je getrouwd bent (heel veel landen), praktiserend gelovig bent (Filipijnen), of dat je minstens een half jaar in het land komt wonen (Kenia). 

Er wordt ons wel eens gevraagd of we niet gewoon een kindje in Nederland kunnen adopteren. Ook naar aanleiding van het babietje dat pas geleden in een container werd gevonden.  Nou, dat zit zo: adoptie in Nederland komt heel weinig voor. Ongeveer 15 tot 20 babies per jaar komen in aanmerking voor adoptie. De voorzieningen in Nederland op het gebied van uitkeringen en hulp zorgen er voor dat weinig mensen zich genoodzaakt voelen hun kind af te staan. Tienermoeders voeden vaak samen met hun ouders of met andere hulp hun kindje op.  Die  paar mensen die dat wel doen zijn vaak vluchtelingen die hun baby hier laten (kan bijvoorbeeld zijn omdat het een kindje is wat is voortgekomen uit verkrachting of misbruik in het land van herkomst). Soms ook kinderen van buitenlandse prostituees en een enkele tienermoeder.  Oudere kinderen waar de ouders niet meer voor kunnen zorgen worden opgevangen in de pleegzorg (kun je ook voor kiezen maar dat is weer een ander verhaal). Vanwege leeftijdseisen komen wij sowieso  al niet meer in aanmerking voor een babietje. Bovendien is het ook nog eens zo dat een geboortemoeder hier een jaar lang de tijd heeft om haar beslissing terug te draaien. Dus dat is nogal een onzekere situatie om aan te beginnen. Nou ja, kortom: die weg is voor ons kansloos.

Vorige week was de eerste aflevering op tv van het programma “met open armen” op RTL 4. Was leuk om te zien al vond ik het niet zo heel informatief en werden sommige aspecten helemaal niet belicht. Maar hoe dan ook interessant voor ons om naar te kijken. Er komt ook een aflevering over China op 12 november als ik me niet vergis. Die gaan we natuurlijk zeker kijken!

Nou, zo is het verhaal wel weer lang genoeg eerst. Tot de volgende keer!